Chcąc poznać pochodzenie pizzy musimy sięgnąć do starożytnych cywilizacji, w odległych regionach naszego globu, takich jak starożytna Grecja, Imperium Rzymskie, a nawet Egipt, czy Indie. W różnych kulturach odnaleźć można wypiekane placki chlebowe z przeróżnymi dodatkami. Niemniej korzeni pizzy, którą zajadamy się z taką chęcią po dzień dzisiejszy, należy szukać we Włoszech. Za pierwszą pizzerię uznaje się Antica Pizzeria Port'Alba, którą założono w Neapolu na początku XIX wieku i do dnia dzisiejszego można w niej zjeść najbardziej popularną pizzę świata – Margherita. Pizza ta została po raz pierwszy przygotowana w tej właśnie pizzerii na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i stąd też zawdzięcza swoją nazwę. W jej skład weszły najlepsze produkty włoskiej kuchni, tak by zachować danie w kolorystyce włoskiej flagi: świeże pomidory, ser mozzarella oraz liście bazylii.
My w naszej pizzerii chcielibyśmy Was zachwycić tym właśnie oryginalnym smakiem włoskiej pizzy i właśnie dlatego do jej przygotowania wykorzystujemy wyłącznie oryginalne, najlepszej jakości produkty włoskie. Począwszy od ciasta przygotowywanego z włoskiej mąki typ 00, która nadaje odpowiednią elastyczność i cienkość ciasta oraz oliwa z oliwek, a także dodatki którymi uszlachetniamy naszą pizzę są typowymi produktami wykorzystywanymi przez najlepszych włoskich Pizzaiolo.
Jest to specjalna mąka na pizzę. Posiada ziarna drobniejsze niż inne mąki, dzięki czemu powstałe z niej ciasto jest bardzo delikatne, a jej elastyczność pozwala na idealne uformowanie cienkiego, lekkiego spodu. Mąka ta wyprodukowana według odpowiednich receptur z najlepszej jakości pszenicy pochodzenia włoskiego.
Niektóre pozycje w naszym menu są dostępne tylko dla osób pełnoletnich.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?