Chcąc poznać pochodzenie pizzy musimy sięgnąć do starożytnych cywilizacji, w odległych regionach naszego globu, takich jak starożytna Grecja, Imperium Rzymskie, a nawet Egipt, czy Indie. W różnych kulturach odnaleźć można wypiekane placki chlebowe z przeróżnymi dodatkami. Niemniej korzeni pizzy, którą zajadamy się z taką chęcią po dzień dzisiejszy, należy szukać we Włoszech. Za pierwszą pizzerię uznaje się Antica Pizzeria Port’Alba, którą założono w Neapolu na początku XIX wieku i do dnia dzisiejszego można w niej zjeść najbardziej popularną pizzę świata – Margherita. Pizza ta została po raz pierwszy przygotowana w tej właśnie pizzerii na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i stąd też zawdzięcza swoją nazwę. W jej skład weszły najlepsze produkty włoskiej kuchni, tak by zachować danie w kolorystyce włoskiej flagi: świeże pomidory, ser mozzarella oraz liście bazylii.
My w naszej pizzerii chcielibyśmy Was zachwycić tym właśnie oryginalnym smakiem włoskiej pizzy i właśnie dlatego do jej przygotowania wykorzystujemy wyłącznie oryginalne, najlepszej jakości produkty włoskie. Począwszy od ciasta przygotowywanego z włoskiej mąki typ 00, która nadaje odpowiednią elastyczność i cienkość ciasta oraz oliwa z oliwek, a także dodatki którymi uszlachetniamy naszą pizzę są typowymi produktami wykorzystywanymi przez najlepszych włoskich Pizzaiolo.
Kilka słów o niektórych naszych składnikach:
Mąka typ 00
Jest to specjalna mąka na pizzę. Posiada ziarna drobniejsze niż inne mąki, dzięki czemu powstałe z niej ciasto jest bardzo delikatne, a jej elastyczność pozwala na idealne uformowanie cienkiego, lekkiego spodu. Mąka ta wyprodukowana według odpowiednich receptur z najlepszej jakości pszenicy pochodzenia włoskiego.
Sos pelati
Jest to sos przygotowany z całych pomidorów pozbawionych skóry. Zachowują smak i aromat świeżych pomidorów nawet w okresie zimy, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
Mozzarella di Bufala
Jest to ser mozzarella produkowany z mleka czarnych bawołów hodowanych w niektórych regionach Włoch. Mleko bawole charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu niż mleko krowie, co powoduje, że wyprodukowana z niej mozzarella jest dużo bardziej delikatna, miękka i rozpływa się w ustach.
Stracchino
Jest to włoski ser pochodzący z Lombardii produkowany z mleka krowiego. Przypomina twaróg, jest lekki, miękki i ma delikatnie kwaskowaty smak.
Taleggio
To maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego, Wytwarzany jest zwykle w Lombardii, ale także w Veneto. Ma kremowy i łagodny smak, o mocnym, ostrym zapachu i miękkim, owocowym posmaku, lekko słony. Taleggio jest gładki jak masło i pod wpływem ciepła bardzo dobrze się rozpływa.
Prosciutto Crudo
Jest to specyficzna szynka włoska przygotowywana z mięsa świń, które muszą być urodzone i wyhodowane we Włoszech, w specjalnych, rygorystycznych warunkach, z zachowaniem wszystkich reguł higieny i odpowiedniego karmienia. Ta szynka charakteryzuje się bogactwem aromatów, jędrnością i delikatnością, jak również jednolitym kolorem mięsa.